SB Naantali 25 vuotta – seuran alkuaikojen tapahtumia
Julkaistu: 17.09.2023 13.28

SB Naantali 25 vuotta – seuran alkuaikojen tapahtumia

Tämä on ensimmäinen julkaisu SB Naantalin 25-vuotisen taipaleen katselmuksissa. Historiaopusta ei ole kirjoitettu, vaan sen sijaan nostetaan esiin keskeisiä tapahtumia ja sattumia vuosien varrelta naantalilaisesta salibandystä.

Perustutustumisen aiheeseen voit suorittaa 11.5.2023 julkaisusta uutisestamme SB Naantali 25 vuotta.

SB Naantalina tällä hetkellä tunnetun naantalilaisen salibandyseuran rekisteröity toiminta puhallettiin käyntiin 31.1.1998, kun 11 naantalilaista henkilöä perusti Naantalin Salibandyseura NaSSe r.y.:n. Iloksemme voimme todeta, että muutama henkilö perustamisasiakirjan allekirjoittaneista on edelleen mukana seuran toiminnassa. Pauli Kaunisto pelaa edelleen M3 joukkueessa IV-divaria ja Janne Taka-Prami puolestaan jäähdyttelee M4 ikämiesjoukkueessa. Yhdistysrekisteriin seura kirjattiin toukokuun 12. päivä samana vuonna.

Perustamisasiakirjaa voit lähemmin tutkailla linkissä.

NaSSen urheilullisen etenemisen 6. divisioonasta 2. divisioonaan varsin pikaista tahtia voit tarkastaa seuran historiasivulta. Ensimmäisen pelikauden 1998-1999 tilanteeseen voi kurkistaa linkissä olevasta Rannikkoseudun jutusta, jonka julkaisuajankohta on arviolta helmikuu 1999 ennen sarjakauden viimeistä turnausta.

Vaikka lehtiuutisessa on tarinaa NaSSen kakkosjoukkueen ja juniorijoukkueiden tulevaisuudesta, niin ilmeisestikään NaSSella ei ollut missään vaiheessa kakkosjoukkuetta tai juniorijoukkueita liiton sarjoissa vaikkakin se pyöritti junioreille suosittua salibandykoulua Karvetin salissa. Toki tähän artikkeliin ei ole tehty toiminnan alkuaikojen laajuudesta mitään historiallista tutkimusta, jonka aika lienee myöhemmin.

NaSSella oli hyvät resurssit atk-palvelujen käyttöön ja se ottikin pelikauden 2001-2002 alusta käyttöön otteluiden tilastojen ja raporttien kirjaamissovelluksen. Webmasterin suosiollisella myötävaikutuksella NaSSen vuosien 2001-2004 tilastot ovat edelleen nähtävissä osoitteessa http://www.tulostaulu.fi/salibandy.php?sivu=23 .

Esimerkkinä voi vaikka tutkia otteluraporttia seuran ensimmäisestä II-divisioonan kotiottelusta 29.9.2001 tai TuWe-pelistä 24.10.2003.

Vuonna 2001 aloitti Naantalissa toimintansa myös toinen salibandyä liiton sarjoissa pelaava seura eli VG-62:n salibandyjaosto. Heti alusta asti jaostolla oli kohtuullisen laajaa toimintaa, kuten ensimmäisen vuoden toimintakertomus osoittaa. Toiminnan edelleen laajentuessa toiseen miesten joukkueeseen ja useaan juniorijoukkueeseen, mukaan lukien tyttöjuniorit, törmättiin Naantalissa niin tuttuun asiaan eli sisäliikunnan salivuorojen riittämättömyyteen. VG:n kauden 2003-2004 treenikalenteri näyttää salibandyn silloisen aseman kaupungissa muiden lajien perässä – pääasiassa vain jämäaikoja oli tarjolla.

Historiakatselmuksen seuraavassa osassa tarkastelemme mitä sitten tapahtuikaan...


Jälkikirjoitus

Virallisen totuuden mukaan Naantalissa toimi vuosituhannen vaihteessa kolmaskin salibandyseura FBC Jaguars, joka pelasi vitos- ja nelosdivisioonissa neljän kauden ajan vuosina 1997-2001. Tarkkaa tietoa ei asiasta ole, mutta käsityksemme on, että Jaguars oli varsinaisesti ”ulkopaikkakuntalainen” seura, joka rekisteröi kotipaikkansa Naantaliin, jotta saisi salivuoroja Naantalin saleista. Raisiohan pelkäsi jo tuolloin, että salibandy tuhoaa heidän hienot parkettisalinsa pilalle eikä antanut lajille salivuoroja. Näin Naantalista löytyi seuralle vaihtoehtoinen kotipaikka ilman, että kyseessä olisi ollut vahvasti naantalilainen toimija.