SB Naantali 25 vuotta – Miesten Edustuksen taival reikäpallon parissa
Julkaistu: 06.11.2023 21.00

SB Naantali 25 vuotta – Miesten Edustuksen taival reikäpallon parissa

Tarkasteltaessa seuran miesten edustusjoukkueen taivalta, niin 25 vuoteen mahtuu paljon tapahtumia ja erilaisia urheilullisen menestyksen jaksoja.

Kuten aikaisemmin on todettu, NaSSe nousi nopeassa tahdissa Länsirannikon alueen ylimpään sarjatasoon eli kakkosdivisioonaan ja oli kertaalleen karsimassa noususta ykkösdivariin. Myös VG-62:n ykkösjoukkue nousi hyvää vauhtia kolmosdivisioonan tasolle asti. Molemmat tosin putosivat keväällä 2004 yhtä aikaa saavuttamaltaan tasolta porrasta alemmas, mikä oli eittämättä ohjaamassa pohdittua seurafuusiota eteenpäin.

Ensimmäinen kausi SB Naantalin nimellä 2004-2005 toikin nousun takaisin 2. divisioonaan. Seuraava vuosi pärjättiin kakkosessa hyvin keskikastissa, mutta sitten oli vuorossa lohkon peränpitäjän paikka ja putoaminen kolmoseen keväällä 2007.

Kyseiseen aikaan seurassa oli neljä aikuisten joukkuetta ja kasvava juniorimäärä. Kun kaupungin salivuorojen jakopolitiikka tuolloin ei ollut salibandylle mitenkään suotuisaa, pikemminkin päinvastoin, niin aikuisjoukkueet harjoittelivat Naantalissa niin sanotuilla lepakkovuoroilla eli varsin myöhäiseen ilta-aikaan. Tilanne johti siihen, että aluksi yksittäisiä pelaajia siirtyi lähialueen seuroihin ja lopulta keväällä sekä miesten ykkönen että kakkosjoukkue löivät hanskat santaan ja siirtyivät muille peliareenoille. Ei ole tietoa oliko joku henkilö erityisen kimpaantunut tilanteesta, mutta miesten edustuksen aineistot uutisten ja tilastojen osalta katosivat kolmen vuoden ajanjaksolta seuran nettisivuilta samaan aikaan. Alkoi uusi ajanjakso miesten edustuksen taipaleella, kun 5. divisioonaa pelannut seuran kolmosjoukkue otti kakkosjoukkueelta periytyneen paikan 4. divisioonassa.

Edustus kaudella 2008-2009

Seuraavat vuodet kuluivat jojoilussa nelos- ja kolmosdivarin välissä. Kun oli päästy ylös kolmoseen, niin 2009-2010 kaudella tultiin lujaa alas neloseen. Tappioita täynnä olleen kauden aikana kuitenkin syttyi kipinä uuteen nousuun ja seuran puoleltakin alkoi löytyä kiinnostusta miesten edustukselle. Tässä vaiheessa oli jo mahdollista nostaa omia lahjakkaita junioreja täydentämään aikuisväen rosteria. Nelosessa viivyttiin vain yksi kausi ja nousu kolmoseen käänsi pelaajavirtaa takaisin Naantalin suuntaan. Entisiä pelureita saatiin takaisin ja tavoitteeksi asetettiin nousu kakkosdivisioonaan. Toisena kolmosen vuotena edustus jo karsi noususta, mutta vielä ei tärpännyt, kunnes 2014 keväällä oli nousujuhlan aika. Koitti pitkän tauon jälkeen yksittäisten otteluiden aika.

Nousukarsinta voitettu jatkoajalla

2010-luvulla kakkosdivarin kärjen taso ennen Suomisarjan perustamista oli melkoisen kova. Parhaat joukkueet olivat Divariin tyrkyllä tai olivat divarista pudonneita. Edustuksen sijoitus olikin vuodesta toiseen keskivälin alapuolella ja välillä karsittiin putoamisesta, mutta pysyttiin kuivilla ja jatkettiin kotiotteluissa Maijamäen parketin kuluttamista.

Pelikausi 2016-2017 oli selvästi paras kausi 2010-luvulla. Sijoitus sarjassa oli kuudes, mutta Suomen Cupissa menestyttiin loistavasti. Matka katkesi yhtä ottelua ennen kuin olisi päästy härnäämään yläsarjalaisia vastustajia. Suomen Cupin pikkufinaaliin pääsevät kaksi parhaiten cupissa menestynyttä alueellisissa sarjoissa pelaavaa joukkuetta. Pisimmälle selvisi Maijamäessä SB Naantali numeroin 14-2 voittanut Nibacos. Vastustaja Nibacosille jouduttiin arpomaan tasavertaisesti pärjänneiden muiden joukkueiden joukosta. Kas kummaa, tummansinisille kävi arpaonni (kuten koko cup-matkan oli tapahtunut) ja joukkue lähti Tampereelle pelaamaan Cupin pikkufinaalia. Joukkue teki mahdottomasta mahdollisen ja käänsi 14-2 tappion 4-3 voitoksi ja toi cup-pokaalin Naantaliin.

Suomen Cupin pikkufinaalin voittajat

Seuraavina kausina taas karsittiin putoamisesta ja keväällä 2019 SalBan kakkosjoukkue oli parempi putoamiskarsinnassa ja edustus joutui ottamaan vauhtia uudelleen kolmosesta. Samalla käytännössä päättyi alkuperäisten Nasse-pelaajien aikakausi edustusjoukkueessa viimeisten päättäessä uransa pelaajana tai toimihenkilönä. Useiden monia vuosia edustuksessa pelanneista on syytä nostaa esille kaksi melkoisesti panoksia seuran edustusjoukkueen eteen antanutta pelaajaa – Antti Kultanen ja Toni Renberg.

Antti Kultanen (89) ja Toni Renberg (12) Maijamäessä marraskuussa 2013

Antti Kultanen oli Nassen aikana joukkueen pistelinko voittaen sisäisen pistepörssin kolmeen kertaan peräkkäin vuosituhannen alkuvuosina. Pelinumeroon 89 identifioinut hyökkääjä houkuteltiin pariinkin otteeseen turkulaisiin pelipaitoihin, mutta paluu tummansiniseen joukkueeseen tapahtui joka kerta. Viimeisin kerta tapahtui tappiontäyteiseen kolmosdivarikauteen 2009 ja Kultanen olikin yksi vastuunkantajista, kun joukkuetta lähdettiin hilaamaan ylöspäin pohjamudista. Ensin hän toimi pelaajavalmentajan pestissä ja sittemmin aktiivipeliuran päätyttyä neljä vuotta joukkueenjohtajana. Kultanen olikin keskeinen tekijä 2010-luvulla edustuksen toiminnassa.

Toni Renberg oli nuorempana pelaajalahjakkuus käyden näytillä nuorten U19-maajoukkueessa asti. Nassen pelaajavalmentajana ”Remu” veti porukkaa eteenpäin ja kirjoitteli aluksi otteluraporttejakin nettisivulle. Puolustajan paikalta pistepörssiin kertyi melkoinen määrä syöttöpisteitä. Kevään 2007 jälkeen matka vei naapuriseuraan, josta paluu tapahtui syksyllä 2013 nostamaan joukkuetta takaisin kakkoseen. Seuraavina vuosina Renberg oli pelaamisen ohella mukana joukkueen valmennuksessa muodossa tai toisessa useana vuotena, kunnes keväällä 2018 päätti aktiivipeliuransa.

Putoamista seurannut ajanjakso oli koronakatkojen rikkomaa. 2019-2020 saatiin runkosarjan osalta sarja pelattua, mutta nousukarsinnat jäivät pelaamatta. Alustavasti edustus olisi jäänyt kolmoseen, mutta 2. divisioonasta avautuneiden sarjapaikkojen myötä tapahtui nousu takaisin kakkoseen. Eväsleipäturnauksien ajanjakso kolmosdivarissa oli lopulta vain yhden kauden mittainen. Tosin 2. divisioona ei ollut entisensä, sillä uusi Suomisarja aloitti toimintansa 2020 syksyllä ja sinne nousi Länsirannikon lohkosta peräti viisi joukkuetta.

Osan veteraanipelaajista jatkaessa edustuksessa astui heiden rinnalleen seuran syntyaikoina syntyneiden pelaajien joukko, joka tällä hetkellä muodostaa joukkueen rungon. Kausi 2021-2022 päästiin koronan jälkeen taas pelaamaan kokonaisuudessaan. Kotiottelut kylläkin jouduttiin puoliksi pelaamaan muualla kuin Maijamäessä, sillä Maijamäen kenttä ei enää kelvannut lyhyytensä vuoksi liitolle pelipaikaksi. Kaudesta oli tuloksena lohkossa kolmas tila ja pääsy play-off peleihin, joissa lopulta tuloksena oli tappio. Miesten edustusjoukkueen 25. pelikausi 2022-2023, joka jo kokonaisuudessaan pelattiin Naantalin ulkopuolella Nousiaisissa, toi lopulta todellisen Naantalin auringon loisteen edustuksen peleihin ja nousun Suomisarjaan.

Nousukarsinnan voittajilla on hymy herkässä

Alkanut kausi Suomisarjassa on ollut odotusten kaltaista, sillä periaatteessa joukkue on täysin sama kuin kakkosdivarissakin pelannut. Tarkempaan ja vauhdikkaampaan peliin on siis totuteltava ja kehityttävä vaatimusten mukaisesti uudella tasolla pärjätäkseen.

Tätä kirjoitettaessa Naantalin uuden monitoimihallin valmistuminen on aikataulutettu vasta syksyyn 2026. Vielä on siis kuluvan pelikauden jälkeen kaksi kokonaista kautta tahkottava vierailla areenoilla. Edustus odottaa kotiinpaluuta…

kuvat Janne Huuhtanen ja Arto Ahonen