SB Naantali 25 vuotta – ”Aarnon tytöt”; mitalinhohtoinen jakso naissalibandyä Naantalissa
Julkaistu: 08.10.2023 12.48

SB Naantali 25 vuotta – ”Aarnon tytöt”; mitalinhohtoinen jakso naissalibandyä Naantalissa

Yleisesti SB Naantali mielletään niin sanotuksi kasvattajaseuraksi, josta lahjakkaimmat nuoret pelaajat lähtevät suurempiin ympyröihin. TPS ja FBC ovatkin rokottaneet vuosittain paikallisia junioripelaajia riveihinsä. Ainakin yhteen kertaan on virta kuitenkin kulkenut toiseen suuntaan, kun lahjakkaan -90 ja -91 syntyneiden tyttöjen joukkueen ympärille kerättiin vastaava toiminnallinen paketti kuin millä suurseurat houkuttelevat pelaajia riveihinsä. Voitaneen yleistäen sanoa, että tämän virran kääntämisen takana oli ensisijaisesti Aarno Niemi – tietenkin useiden yhteistyökumppanien ja -henkilöiden avustamana.

Aarno Niemi oli VG-62 salibandyjaoston ensimmäinen puheenjohtaja ja toimi valmentajana sekä aikuisten että juniorien joukkueissa. Näkyvimmän jälkensä naantalilaiseen salibandyyn hän kuitenkin jätti tyttöpuolen junioritoiminnan alullelaittajana ja kehittäjänä.

Juniorimatka

Kun mainittujen -90/-91-ikäluokan tyttöjen joukkue aloitti parin vuoden treenaamisen jälkeen sarjataipaleensa liiton sarjoissa, meno oli erityisen menestyksekästä. Vielä VG:n puolella heti ensimmäisellä sarjakaudella 2003-2004 tuli aluemestaruus D-tytöissä. Sen jälkeen joka vuosi juniorisarjoissa joukkue saavutti jossakin tyttöjen ikäluokassa aluemestaruusmitaleita ja vanhempana SM-mitaleita.

Lahjakasta ryhmää piti luonnollisesti kehittää vuosi vuodelta. Valmennukseen hankittiin ammattimaista osaamista fysiikkapuolta unohtamatta. Naantalin lukion kanssa sovittiin oman salibandyryhmän muodostamisesta lisäharjoittelun mahdollistamiseksi. Myyntitaidot omaavilta onnistui yhteistyökumppaneiden hankinta - joukkueella oli mm. oma mailasponsori ja mainostaulut Aurinkotien varrelle syntyivät paikallisten yritysten tuella. Vahvistuksia joukkueeseen rekrytoitiin alueen muista joukkueista. Niemi perusti tyttöpuolelle jopa omat sbnaantali.com nettisivut, kun seuran pääsivuston visuaalinen kehitys ei edennyt halutulla nopeudella.

SB Naantalin A-tytöt, kausi 2008-2009

Ensimmäinen juniorien SM-mitali tuli seuraan 2007 keväällä, kun C-tyttöjen joukkue saavutti hopeamitalit. Kultakin oli lähellä, sillä finaalissa Tapanilan Erä voitti vasta rangaistuslaukausten jälkeen. Välierässä oli naapurin palloseura kaadettu selvillä numeroilla.

Keväällä 2008 tyttöjen kaulaan ripustettiin B-tyttöjen hopeiset SM-mitalit. Finaalissa oli jälleen Tapanilan Erä vahvempi.

Kolmas kerta toden sanoi eli keväällä 2009 Tapanilan Erä kaadettiin A-tyttöjen kaksiosaisessa välieräottelussa, mutta finaaleista poistuttiin jälleen hopeiset metallit kaulassa. SB Pro oli ollut parempi molemmissa finaaliotteluissa.

Valtakunnan huipputasolla pelaaminen näkyi myös juniorimaajoukkue-edustuksissa. Anniina Putkonen, Mari Niemi ja Liisi Muurinen pelasivat U19-tyttöjen maajoukkueessa. Liisi Muurinen edusti Suomea U19-tyttöjen MM-kisoissa 2010 Tsekissä voittaen hopeaa ja ollen ainoa seuran pelaaja, joka on voittanut salibandyssä MM-mitalin pelatessaan SB Naantalissa.

Liisi Muurinen, pelaajakuva kaudella 2007-2008

Naisjoukkueen matka

Seuran naisten edustusjoukkue pelasi sarjassa ensimmäisen kerran IV divisioonassa kaudella 2005-2006, jolloin saman tien tuli nousu porrasta ylemmäs. Joukkueessa junioreja oli vielä rajallisesti, mutta vuosi vuodelta omien kasvattien määrä kasvoi aikuispelaajien rinnalla ja lopulta edustusjoukkue koostui valtaosin junioripelaajista. Nousujohteinen matka eteni lähes sarjaporras per vuosi tahtia. Vain II divisioonassa viivyttiin kaksi vuotta. Keväällä 2009 tapahtui nousu 1. divisioonaan.

Menestyksekäs naissalibandy toi Maijamäkeen suuria tapahtumia, innokkaita faneja ja paljon elämää

Ja kyllä – tavoite liigapaikasta oli lausuttu ääneen myös julkisesti. Sinne asti rahkeet eivät lopulta aivan riittäneet, mutta yrityksen puutteesta asia ei kyllä jäänyt uupumaan. Kahdessa lohkossa pelatun 1. divisioonan länsilohkossa SB Naantali oli kahtena vuotena peräkkäin sijalla neljä jääden juuri liigakarsintojen ulkopuolelle. Ykkösdivisioonakausien lisäksi joukkueen erityissaavutukseksi pitää lukea Suomen Cupissa pääsy neljän parhaan joukkoon eli välierävaiheeseen asti kaudella 2009-2010.

Mitä pidemmälle naisten edustuksen matka eteni, sitä enemmän jäivät joukkueen taustat ja talous pitkälti Aarno Niemen henkilökohtaisen panoksen varaan. Kun hän keväällä 2011 kahden 1. divisioonakauden jälkeen ilmoitti jättäytyvänsä pois joukkueenjohtajan tehtävistä, putosi pohja joukkueen jatkolta ja 1. divisioonan sarjapaikasta jouduttiin luopumaan. Lopulta seuraavalla kaudella SB Naantalin naisten joukkueena pelasi IV divisioonassa -96-syntyneiden tyttöjen joukkue, joka jatkoi kyseisenä kautena seuran lahjakkaiden tyttöjuniorien putkea ja pelasi C-tyttöjen SM-sarjaa yltäen oman lohkonsa neljänneksi ja play-off -karsintapaikkaan asti.

sbnaantali.com –nettisivut olivat toiminnassa vielä muutaman vuoden ajan, kunnes nekin lopetettiin ja naistoiminta palasi seuran pääsivujen huomaan.

Lopuksi vielä yksittäinen muistutus siitä, että urheilu on osa elämää, joka tuo eteen niin iloja kuin surujakin. Artikkelissa pääosassa olevan joukkueen henkisesti ehkä vaikein ottelu pelattiin Maijamäessä 11. päivä lokakuuta 2009 puolitoista vuorokautta sen jälkeen kun viisi nuorta oli menehtynyt ja lähes kymmenen loukkaantunut Naantalissa tapahtuneessa tulipalossa. Uhreissa oli joukkueen ikätovereita ja ystäviä, eivätkä kaikki pystyneet pelaamaan ottelua.

Pidetäänhän huolta toisistamme, niin SB Naantalissa kuin muuallakin!